Cava's & schuimwijnen | Comme Chez Soif Mobiele-bar

Cava's & schuimwijnen

Ons aanbod mousserende wijnen om uw festiviteiten te verzorgen zijn zorgvuldig voor u geselecteerd door één van de beste oenologen van het land.

CAVA
Zoals u ongetwijfeld al weet, is Cava - na Champagne - de populairste en meest verkochte mousserende wijn. Het is één van de twee Spaanse wijnen die niet wettelijk verplicht zijn 'Denominación de Origen' op het etiket te vermelden. De term 'Cava' betekent wettelijk, in Spanje en de hele EU: 'mousserende wijn, gemaakt volgens de traditionele methode van gisting in de fles en geproduceerd in specifieke, door de betreffende autoriteiten aangewezen gebieden'.

De eerste Cava werd in 1872 gemaakt. Aangezien rond de eeuwwisseling niemand dacht dat mousserende wijn anders kon heten dan Champagne, noemde men Cava in die tijd gewoon 'Xampan' (= Champagne in het Castiliaans). Met de oprichting van de EEG in 1957 mochten echter alleen wijnen uit het district Champagne ook zo genoemd worden in de toen 6 aangesloten landen en later, in 1986, toen Spanje toetrad tot de EU, is men volledig overgegaan op de naam 'Cava'.

CAVA FUGA BRUT
Beleving
Fijne bellen ontstaan uit de onderkant van het glas en stijgen levendig door de lichtgeel gekleurde wijn. Met de kooldioxide kunnen de dominante citrusaroma's ontsnappen uit de complexe wijn om de verse zuurtonen te onthullen. Op de achtergrond van deze aangename geuren duidt een vleugje vers geroosterde noten op de zachte rijping met de gist op de fles tijdens de tweede fermentatie.
Een evenwichtige, mondvullende wijn overweldigt je smaak. Een delicaat evenwicht tussen de verse zuurgraad en de volumineuze zoetheid is het handelsmerk van onze Fuga Cava Brut. De samenstelling is zorgvuldig geselecteerd om deze veelzijdigheid te bereiken en maakt deze lekkere aperitief ieders vriend.

Food Pairing
Met Cava Fuga Brut biedt Fuga Moments je het ideale voorgerecht, gekoeld tot ongeveer 5 - 7 °C. De verse citruszuren scherpen de eetlust als geen ander. Volgens de mensen van Catalonië, kan een glas cava op elk moment van de dag, zelfs bij het ontbijt, worden genoten. Een combinatie met typische Spaanse gerechten die zeevruchten of gekruid pluimvee bevatten, zoals paella of tapas, bewijst een ongeëvenaard culinair huwelijk.

Momenten
Aangezien veelzijdigheid één van de belangrijkste kenmerken van de brut is, kan het worden geopend voor elke gelegenheid waar veel mensen aanwezig zijn en graag een feestelijke, maar betaalbare drank willen genieten. Genieten van elkaars aanwezigheid is belangrijk. Voorbeelden zijn familiefeesten, tuinfeesten met buren, barbecue met vrienden, recepties en andere bijeenkomsten.

Technische eigenschappen
De smaak van je favoriete Fuga Cava kan op drie verschillende niveaus worden aangepast.

- De Cava bestaat uit een typische versnijding (coupage genaamd) van parellada-, macabeo- en xarrel-lo-wijnen. De druiven worden jaarlijks geoogst op het optimale tijdstip, rekening houdend met de struik, de ligging van de wijngaard, het klimaat en het weer. Zodra de wijnen bij lage temperaturen zijn gerijpt, worden ze gemengd om uiteindelijk de typische frisse, smaakvolle, maar veelzijdige Fuga Cava te verkrijgen. Hoewel de mengsels elk jaar kunnen verschillen, worden slechts kleine afwijkingen van de typische 40/30/30 coupage getolereerd.

- De tweede fermentatie gebeurt minstens 15 maanden op de fles in een rustige kelder. De veroudering van de wijn met gist op de fles resulteert in een complexe, ronde, rijpe smaak. Hoe langer deze verouderingsperiode, hoe meer alle kenmerken worden samengevoegd, resulterend in meer subtiele smaak en fijnere bubbels. Vanwege het toegevoegde suikergehalte, zullen brut cava’s zelden ouder zijn dan 18 maanden, maar niet korter dan 9 maanden, zoals gedicteerd door de D.O. Cava.

- Na deze tijd wordt de drank voor consumptie klaar gemaakt door de gist te verwijderen en te vervangen door een bepaalde hoeveelheid "licor de expedición". Tijdens de dosering van dit "geheime" mengsel bepaalt de hoeveelheid suiker in deze toegevoegde wijn de werkelijke zoetheid van de Cava. In onze Fuga Cava Brut varieert het suikergehalte tussen 5 en 12 g/l, afhankelijk van het oordeel van de oenologen en ons eigen Fuga-proeverspaneel. Al deze inspanningen resulteren in een briljante schuimwijn met een finaal alcoholgehalte van 11,5 vol %.

PROSECCO SPUMANTE PRONOL
In het begin van de 20ste eeuw produceerde de familie Valdobbiadene van de Provincie Treviso (Italië) reeds wijnen, likeuren en geestrijke dranken. Zij waren vermaard over de hele oostelijke Veneto regio.

De merknaam Pronol steunt op deze tradities en gebruikt opnieuw de oude artisanale recepten om zo een verfijnde selectie van producten te kunnen aanbieden.

Proseccowijn is altijd al het synoniem geweest van vrolijkheid en romantiek …. Een beetje vroeger geoogst, heeft deze variëteit de kenmerken van kleine ronde geelgroene bessen, met een voorzichtig scherpe en geurige smaak. Gerijpt in een lage temperatuursomgeving, produceert deze variëteit een wijn die zeer aromatisch is en mousserend wordt na een tweede fermentatie in stalen containers.

In Veneto wordt van de Prosecco-druif één van de beste Italiaanse mousserende wijnen gemaakt. Deze Prosecco Dei Pronol is daar het resultaat van. De Spumante smaakt mooi fris en zuiver. Hij is verfijnd, licht koolzuurhoudend, droog en heeft een fruitige afdronk.

KWV VONKELWIJN
Vonkelwijn is het Zuid-Afrikaanse woord voor een mousserende wijn die volgens de klassieke “méthode traditionnelle” is gemaakt. Volgens deze traditionele methode worden ook de Franse champagnes bereid. De naam Vonkelwijn wordt ook wel gebruikt om echte champagne aan te duiden. Vonkel verwijst naar de luchtbelletjes die de wijn doen sprankelen of ‘fonkelen’. De meeste Zuid-Afrikaanse mousserende wijnen worden geproduceerd in de koelere gebieden en hebben Pinot Noir en Chardonnay als basis. Soms worden er ook wel andere druivenrassen gebruikt, zoals de Chenin Blanc.